MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ (MESEM) ALAN-DAL BİLGİLERİ

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ (MESEM) BÜNYESİNDE KATILABİLECEĞİNİZ ALAN VE BU ALANLARIN DALLARI İÇİN LİSTE AŞAĞIDAKİ BAĞLANTIDA PAYLAŞILMIŞTIR.

ALAN - DAL LİSTESİ

Mesleki eğitim merkezlerine kimler başvurabilir?

Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:

• En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
  • Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
  • Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).
  • Kayıt için yaş sınırı yoktur.
  • Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları

• Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır.
  • En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
  • 181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir.
  • Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.
  • Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
  • Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
  • Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
  • Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.

Mesleki eğitim merkezleri ne gibi avantajlar sağlıyor?

• 33 Alan ve 181 farklı dalda mesleki eğitim imkânı
  • Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı
  • 9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta
  • 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30'u,